Smaak versterken met drank

Wat sommige gerechten écht onderscheidt, is die extra scheut smaak erbij. Smaakmakers van dienst zijn wijn, bier en sterkedrank. Maar welke drank gebruik je in welk gerecht? En hoe flambeer je de figuurlijke(!) pannen van het dak? Wij tonen je hoe het moet. Smakelijk en tsjing!

Wijn

Wijn geeft je gerecht extra fond. Deze drie topgerechten zijn daar het ideale voorbeeld van...

Ragù alla bolognese

Gaat er bij jou rode wijn in de bolognaisesaus? In de originele ragù alla bolognese wel!

  • Ragù alla Bolognese werd aan het eind van de 18e eeuw bedacht door Alberto Alvisi, een chef-kok van Paus Pius VII.
  • De ‘Accademia Italiana della Cucina’ liet dit traditionele recept in 1982 registreren bij de Kamer van Koophandel van Bologna.

Castellani Chianti (75 cl)

Druivensoort: 85% Sangiovese, 10% Canaiolo en 5% Ciliegiolo
Neus: gekonfijt fruit en gedroogde vruchten
Smaak: sappig en fruitig in de lange afdronk

Parelhoen met kokos en ananas

  • De zoete, witte wijn ondersteunt de zoete toets van de kokosmelk en stukjes ananas in dit verrassende gerecht. 
  • De chilipepers, look, lenteui en koriander geven de nodige pit. Aan smaak geen gebrek!

 

Cuvée Saint Michel, Gaillac (75 cl)

Druivensoort: 80% Lion de l’oeil en 20% Muscadelle
Neus:
 fris en fruitig
Smaak: 
sappig en rond met zoete afdronk

 

Sabayon

Sabayon kloppen is een echte sport. Gelukkig is het eindresultaat om duimen en vingers van af te likken. Zeker met een scheutje prosecco – die de sabayon lekker luchtig maakt!

La Gioiosa Millesimato (75 cl)

Druivensoort: 100% Glera
Neus: fruitig, licht en floraal
Smaak: een fijne explosie van frisheid met limoen

Bier

Bier schittert niet enkel in het glas. Je kan er ook mee aan de slag in de keuken. Maak een echt bierbeslag of zet bier in als smaakmaker van je saus of soep.

Kibbeling met tartaarsaus

  • Bier in je beslag geeft dat subtiele extraatje aan smaak. De bubbels en de gist maken je beslag bovendien heel luchtig. 
  • En bonuspunten voor de mooie, goudbruine kleur van het deegjasje!
  • Voor een complete ervaring serveer je het bier van je beslag ook bij de maaltijd.

Stella Artois (5,2%)

Neus: verfijnde hoptoetsen en voorzichtige pilsenermoutaroma’s
Smaak: hoppig, met een knisperende, droge en verfrissende afdronk

Gentse stoverij

  • Bier is onmisbaar in een klassieke Gentse stoverij! En dat mag gerust van een steviger kaliber zijn. 
  • Voeg daar nog mosterd, peperkoek en een snee brood aan toe en je krijgt een hemelse saus waarin je wil blijven doppen.

Westmalle Dubbel (7%)

Neus: fruitig, esters, toetsen van rijpe banaan, framboos, mokka en vanille
Smaak: rijke en complexe smaak, fruitig en licht bitter met een lange, droge afdronk

Bierkaassoep met appel en pecanhavermoutcrumble

Als verrassend recept kan deze bierkaassoep wel tellen.

  • Naast Rodenbach voeg je onder andere nog appel, appelsap, brie en rijpe cheddar toe.
  • Frons je de wenkbrauwen bij deze zotte combinatie? Eerst proeven en dan oordelen, zeker als je een fervent bierliefhebber bent!

Rodenbach (5,2%)

Neus: zurig, met aroma’s van snoep, druiven en donker fruit
Smaak: zachtzure smaak en complexe fruitigheid van gestoofde pruimen, kersen en rode bourgogne

Sterke drank

Sterkedrank is meestal iets prominenter aanwezig in een gerecht dan wijn of bier. Denk dus goed na over welke drank je combineert met welke ingrediënten. Wij selecteerden alvast driemaal straffe kost.

Mosselen met pastis en venkel

  • Flamberen is een Franse kooktechniek om de alcohol uit je bereiding te verdampen. Zo krijg je wel de smaak, maar niet de alcohol. 
  • In deze mosselbereiding zet pastis de anijssmaak van de venkel, dille en dragon mooi in de verf.

Ricard (45%)

Smaak: basis van kruiden, waaronder koriander, kamille, citroenkruid en anijs

Varkenshaasje ‘grand veneur’

Cognac geeft deze grootse saus extra diepgang.

  • Werk ze verder af met aalbessengelei. Zo krijgt ze haar kenmerkende volle, lichtzoete smaak. 
  • De saus serveer je bij varkensvlees, gevogelte en wild.

Bisquit Cognac (40%)

Smaak: zacht en fris, met toetsen van kaneel en eikenhout

Chocolade Baileysroom

  • Een zijdezachte room op basis van mascarpone.
  • Baileys is de verrassende kers op de taart, of liever op de chocolademousse!

Baileys (17%)

Smaak: romig met toetsen van cacao, vanille en whisky