Beemster koeien
Balises Fromage

Beemster het gele goud

Goudse kaas is bij velen een vast onderdeel van hun ontbijt of lunch. Het gele goud wordt onder andere gemaakt in de Beemsterpolder, waar trotse boeren al eeuwen met veel liefde voor hun vak en vee een ambachtelijk topproduct produceren.

Kaas maken

Stan en Linn

"Kaas maken begint bij de melk", aldus Stan Schilder. Hij behoort tot de zesde generatie boeren op de duurzame Andréhoeve in Spierdijk. Daar houdt hij, met de rest van zijn familie, niet alleen melkvee, maar baat hij ook een zorgboerderij en boerderijwinkel uit.

Broer Stan en zus Linn behoren tot de zesde generatie boeren en zijn verantwoordelijk voor de koeien en de boerderijwinkel.

315 koeien hebben ze en die worden extra goed verzorgd: de dieren verblijven in ruime ligboxen met brede looppaden, koeborstels en een koe-volgsysteem voor 24/7 monitoring van het dierenwelzijn. “Ze eten natuurlijk vers gemaaid gras, maar worden ook gevoederd met wortelen, kiemgroenten, aardappelen, bieten, maïs, witlofpennen, taugé en draf”, vertelt de trotse boer. “We dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Het voer wordt zelf gekweekt of gehaald in een straal van 5 km rond de boerderij.”

Beemstervelden
Tractor
De Beemsterpolder zorgt voor de bijzondere smaak van de melk en kaas.

Zodra het weer het toelaat, gaan de koeien naar de weiden. De ondergrond in Noord-Holland zorgt voor smaakvol gras, waardoor de melk en dus ook de kaas een bijzondere smaak krijgen. “Het eten van vers gras zorgt voor blije koeien met extra gezonde en lekkere melk”, lacht Stan. “Die is van de allerhoogste kwaliteit, met veel vitaminen en mineralen.”

Beemster koeien

Ambachtelijke wijze

Na de middag rijden we naar de duurzame CONO kaasmakerij in Westbeemster. De CONO coöperatie of Coöperatie Noord-Holland bestaat sinds 1901 en telt een 400-tal gepassioneerde veehouders zoals de Schilders.

Met de melk van hun dieren wordt de Beemster kaas gemaakt. Dat gebeurt nog steeds op ambachtelijke wijze, ondersteund met hedendaagse technieken. Zo wordt de wrongel (de samenklonterendemassa die ontstaat door stremsel toe tevoegen aan de melk) nog steeds eigenhandig geroerd door de meester kaasmaker. Het zorgt voor een romige smaak en op je tong smeltende kaas.

Ambachtelijk proces
Beemster
Beemster kaas
Beemster is lactosevrij, zonder bewaarmiddelen en vegetarisch.

De kazen blijven twee weken bij CONO drogen, waarna ze naar Brecht vertrekken. In de speciaal ingerichte kaasrijperij in de Belgische Kempen worden de kazen in de perfecte omstandigheden, bij de ideale temperatuur en luchtvochtigheid gerijpt. Dit natuurlijke proces kan tot drie jaar duren, met de perfecte kaassmaak als resultaat.